Dalti

Janneke Nijsing over initiatieven voor IT-standaarden binnen de logistiek en transport

Janneke Nijsing over initiatieven voor IT-standaarden binnen de logistiek en transport

Er zijn inmiddels zoveel projecten en initiatieven met een link naar standaardisatie voor de logistiek op de markt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zoals het OTM om gemakkelijk data te kunnen delen of iToegang voor snelle toegang tot bepaalde gebieden en zo is er nog veel meer. Je wil graag meedoen, maar hoe weet je nu wat bij jouw organisatie past? Onder welk initiatief kom je simpelweg niet uit omdat het verplicht is of gaat worden? En wat heb je er nou écht aan?

We vroegen Janneke Nijsing, consultant in de logistiek bij Nijsing.nl, naar de verschillen tussen de belangrijkste initiatieven en projecten. En natuurlijk geeft Janneke, als expert in de branche, ook nog praktische tips over hoe je de beste initiatieven voor standaardisatie kiest voor jouw organisatie.

 

Al jarenlang betrokken bij DALTI

Janneke is geen onbekende in de wereld van transport en logistiek. Al heel wat jaren werkt zij als consultant in de logistiek. Ze is al betrokken bij DALTI, sinds de oprichting. Janneke vertelt: “Vanaf het begin ben ik al met veel plezier betrokken bij DALTI. Wat ook logisch is, vanuit mijn ambitie om logistiek en IT meer aan elkaar te verbinden.”

Waarom standaardisatie?

Standaardisatie is een belangrijk thema binnen onze branche, want op deze manier spreken we allemaal dezelfde taal. Janneke: “Standaardisatie zorgt ervoor dat we samen iets moois en houdbaars maken. Zo wordt er in de logistiek steeds meer data onderling gedeeld, waardoor er afspraken moeten komen over hoe je dat slim en veilig doet. Je hebt die afspraken ook nodig om als logistieke gebruiker een zogeheten ‘vendor lock-in’ te voorkomen. Hierbij kom je vast te zitten aan een bepaalde softwareleverancier, omdat systemen van een andere leverancier niet eenvoudig aansluiten op je andere systemen.

Maar niet alleen software-koppelingen zijn doelen van de initiatieven. Door het ene initiatief kan je alvast een bepaalde werkwijze implementeren voordat deze verplicht wordt door de overheid. Terwijl je door het andere initiatief meer klanten binnenhaalt of het gebruikersgemak van je product vergroot. Maar het allerbelangrijkste: Door je aan te sluiten bij deze initiatieven, maak je je bedrijf klaar voor de toekomst.”

Een woud aan projecten en initiatieven

Maar er zijn nogal wat projecten en initiatieven op de markt en die zijn lastig uit elkaar te houden. Janneke: “Iedere branche heeft zijn eigen invalshoeken. Zo zijn er bijvoorbeeld veel projecten vanuit de overheid, maar ook vanuit het bedrijfsleven. Ik noem dit altijd ‘het woud van initiatieven’. Het zijn er ontzettend veel en soms lijken ze erg veel op elkaar of streven ze hetzelfde doel na. De kunst is om door de bomen het bos wél weer te zien en uit te zoeken welke initiatieven bij jouw organisatie passen.”

IT-standaarden binnen de logistiek en transport

Volgens Janneke zijn er een aantal initiatieven die voor iedereen in onze branche van toepassing zijn omdat ze óf verplicht worden, óf noodzakelijk om het werk houdbaar te maken. Hieronder vind je een aantal van deze belangrijkste initiatieven op het gebied van standaardisatie én de verschillen:

Initiatieven vanuit de logistiek:
· DIL (digitale infrastructuur logistiek): een samenwerkingsproject tussen de overheid en het bedrijfsleven. Hierin onderzoeken zij het slimmer inzetten van data-uitwisseling bij ketenpartners in het goederenvervoer.
· BDI (basis data infrastructuur): een afsprakenstelsel vanuit de overheid, waarmee samenwerkende bedrijven en overheden efficiënt, veilig en vertrouwd zaken kunnen doen.

Initiatieven vanuit mobiliteit:
· NTM (nationaal toegangspunt mobiliteitsdata): de plek waar overheden en marktpartijen mobiliteitsdata kunnen publiceren, vinden en gebruiken.
· Connected Transport: een programma dat zich richt op de architectuur tussen bijvoorbeeld logistiek en de overheid waarmee je informatie kan uitwisselen.

Overige initiatieven:
· iToegang: het idee om op een gestandaardiseerde, digitale manier toegang te krijgen tot een winkelstraat of terrein.
· OTM (Open Trip Model): een open source data deelmodel, waarmee het mogelijk is om data uit te wisselen tussen verschillende logistieke systemen.

Door de bomen het bos weer zien?

Maar hoe kom je er precies achter welk initiatief écht bij jouw organisatie past? Waar begin je? Waarom zou je wel met de één, maar niet met de ander meedoen? En wat levert het je uiteindelijk op? Janneke: “Belangrijk is om jouw doelen én die van het initiatief onder de loep te nemen. Leg zo’n initiatief eens naast je eigen businessmodel en kijk of dit initiatief daaraan bijdraagt. Het zou zonde zijn om te investeren in iets wat uiteindelijk niets oplevert voor jouw organisatie.

Maar bij een Europese regelgeving ligt dat anders, want dan is de kans vrij groot dat het verplicht is om eraan mee te doen. En gaat het om een pilot? Dat is misschien minder nuttig voor jouw bedrijf als het resultaat van de pilot nog niet bekend is. Daarom is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar welke initiatieven passen bij jouw organisatie en welke je kunt skippen.”

Jannekes tips bij het kiezen van initiatieven en projecten

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen heeft Janneke een aantal tips. Als je jezelf eerst deze vragen stelt, wordt kiezen welke standaarden bij jouw bedrijf passen een stuk makkelijker.

· Bij welk initiatief sluit jouw businessmodel het beste aan? Hierbij kijk je vooral naar het doel van het initiatief of het project en vergelijk je dit met jouw bedrijfsdoelen.

· Ben ik bereid om mee te denken en te bouwen aan een initiatief die nog in de beginfase zit?

· Wil ik deelnemen aan een standaard voor de korte termijn of ben ik bereid om me hier langdurig aan te verbinden?

Tenslotte heeft Janneke een belangrijke boodschap: “Het is belangrijk dat we de samenwerking opzoeken, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde, namelijk: de logistiekbranche verbeteren en houdbaar maken voor de toekomst. Ook DALTI kan hierin ondersteunen en natuurlijk de leden onderling. Je hebt elkaar écht nodig.”

Meer weten?
Heb je nog vragen over standaardisatie of over alle initiatieven die er zijn? Op deze pagina lees je er meer over. Ben je nog geen lid van DALTI? Meld je hier aan.

Andere DALTI nieuwsberichten